CBR Tussentijdse Toets

De CBR tussentijdse toets


Waarom de CBR tussentijdse toets, hieruit volgt een betere slagingskans en krijg je tips van het CBR. Maar ook kunnen de vrijstellingen verkregen worden door de CBR tussentijdse toets.

Wanneer doe je de tussentijdse toets?

Als je zo’n 2/3 van je rijopleiding achter de rug hebt, dan kan je een CBR tussentijdse toets doen. Dus als je al genoeg ‘zelfstandig’ rijd. Ook heeft de tussentijdse toets het voordeel dat je weet wat er van jou verwacht word. Als gevolg daarvan zou het wat ontspannender voor je kunnen zijn.

Voor wie is de toets geschikt?

– Als je uiterlijk 1,5 jaar eerder je theorie examen auto hebt behaald.
– Wanneer je alvast wilt wennen aan de examen situatie.
– Maar ook als je tips wilt van een CBR examinator.
– Ten slotte als je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen wilt verdienen voor het echte CBR examen.

De CBR tussentijdse toets samengevat:

Om te beginnen maak je eerst kennis met het CBR en de examinator.

De examinator zal jou vertellen wat er van je gevraagd wordt en hoe de toets verloopt. Ook vraagt hij je naar je ‘Zelfreflectie formulier. Dit formulier bespreken jullie dan met elkaar na afloop van de CBR tussentijdse toets. Je examinator controleert jou ID kaart of paspoort. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie examen.

Daarna ga je naar het parkeerterrein.

Daar doe je ten eerste de ogentest. Je leest daarvoor een kenteken op die op een afstand van ongeveer 25 meter is. Verder worden er vragen gesteld ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

Vervolgens begint de rit.

Een deel hiervan rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. (ongeveer 10 – 15 minuten)
De CBR examinator toetst of je wel veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je wel voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De CBR examinator let dan onder andere op: je beheersing van de auto, kijkgedrag, of je goed voorrang verleent, inhalen, in- en uit- voegen, rijden op kruispunten en rotondes, en de bijzondere verrichtingen. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet te zijn, het gaat om het totaal beeld. Belangrijk is wel hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie de baas bent. Kortom, de CBR examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel kunt nemen.

Ten slotte ga je weer terug naar het CBR.

Bij het CBR aangekomen bespreek je samen met de examinator hoe de rit is gegaan. Hieruit volgt dat je nog wat tips krijgt, zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen. Evenals of je de vrijstellingen hebt verdiend, voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens jou eerst volgende CBR praktijk examen. Je verdient de vrijstelling ‘alleen voor het eerst volgende praktijk examen’. Als je niet slaagt, dan moet je bij jou her examen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Wat je mee moet nemen naar de CBR tussentijdse toets?

Jou geldige identiteitsbewijs. Zonder ID kaart of paspoort kun je geen CBR praktijk examen of toets doen.
Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul dit van tevoren in. Na de CBR tussentijdse toets bespreek je dit formulier met de CBR examinator.
De officiële uitnodiging voor de CBR tussentijdse toets. Hierop staan ook de uitzonderingen genoemd voor de benodigde documenten.